ŠZ skupina LIMBUŠ se predstavi

Napisal: Janez Karničnik on . Posted in Novice

 

ŠOLA ZDRAVJA –skupina LIMBUŠ se predstavi

ŠOLA ZDRAVJA je vseslovensko društvo ustanovljeno pred 10. leti s sedežem v Domžalah z osnovno aktivnostjo »telesna dejavnost«. V društvo je včlanjenih preko 4200 članov v 193 skupinah po celotni Sloveniji, od Pirana do Beltincev in od Bleda do Metlike. V šolo se lahko vključi vsak in niso potrebna nobena predznanja in predhodna kondicija, saj vaje niso zahtevne in vsakdo jih izvaja po svoji sposobnosti. Udeležba na vajah je brezplačna, članarina društva pa znaša 20 € za eno leto.
Tako smo se na pobudo ge. Jožice Koletnik, tudi v Limbušu zbrali 12. februarja 2019 na travniku-zelenici za zdravstvenim domom v Limbušu z namenom in željo, da tudi sami poskusimo izvajati vaje »1000 gibov« po metodi dr. Grishina. Vaje nam je predstavila vodja skupine Razvanje ga. Minka Donik in nas kot mentorica vodila naslednjih teden dni nakar smo vaje izvajali sami po ustreznem priročniku za te vaje. Pri vadbi gre za vaje, katere se izvajajo stoje, na prostem in se v 30 minutah razgibajo vsi sklepi telesa in vse mišične skupine, z začetkom pri dlaneh in se končajo pri podplatih, saj se tako doseže boljša gibljivost telesa in ravnovesje. Vadba poteka vsak delavnik zjutraj od 7,30 – 8,00 ure, sledi pa druženje in klepet ob čaju ali kavici in tako se telo »prebudi« in je bolje pripravljeno za celodnevne aktivnosti. Vaje vodijo na posebnem tečaju usposobljene prostovoljke iz naših vrst, ga. Nada in ga. Jožica. Naša skupina, katera je uradno ustanovljena-registrirana 11.aprila, šteje 19 članov in večina nas vadi vsaki dan.. Ker smo oblečeni v oranžne majice z napisom in logotipom ŠOLA ZDRAVJA, nas mnogo krajanov prepozna , ko se zjutraj zbiramo za vadbo ali ko se kasneje vračamo domov, pa tudi med izvajanjem vadbe nas prenekateri mimoidoči opazuje. Še pred formalno ustanovitvijo naše skupine, smo na povabilo skupine Razvanje, pri njih skupno izvedli vaje, se družili in preizkusili velikosti oranžnih majic in jopic Šole zdravja.
Od ustanovitve naše »skupine LIMBUŠ« smo izvedli kar nekaj aktivnosti in to: -na povabilo skupine Taborska, smo se udeležili praznovanja 5.obletnice delovanja njihove skupine, skupaj izvedli vaje in se družili z ostalimi skupinami iz Maribora. s petimi člani smo se udeležili posebnega usposabljanja v Bezeni 7.maja. -na srečanju starejših krajanov Limbuša v OŠ Rada Robiča je pet naših članic prikazalo nekaj vaj iz našega repertoarja ob navdušenju prisotnih. -na športnem vikendu Maribora 1.junija smo se udeležili vadbe na Trikotni jasi, kjer je sodelovalo več skupin iz Maribora. -22.junija smo se 9 članov udeležili vseslovenskega srečanja skupin Šole zdravja v Velenju, kjer je bilo zbranih preko 1100 udeležencev, najstarejša 97 let in smo vsi vadili pod neposrednim vodenjem dr. Grishina, pozdravila in nagovorila pa nas je tudi predsednica društva ŠZ ga. Katkič. Po končanem skupnem druženju smo si ogledali nekaj znamenitosti Velenja in nekateri tudi muzej premogovništva. Na srečanju v Velenju smo videli, da je veliko skupin imelo svoj transparent-prapor, naša pa ne. Pozanimal sem se, kako ga pridobiti in tako sem kasneje z dogovorom s predsednico društva ŠZ priskrbel transparent tudi naši skupini.
Ker smo 13.avgusta obeležili 6 mesecev delovanja naše skupine LIMBUŠ, smo ob tej priložnosti tudi slavnostno razvili naš transparent-prapor, s katerim se bomo predstavljali na naslednjih druženjih skupin in posredno predstavljali naš kraj.
Želimo si, da bi se nam pridružilo še več krajanov, saj je tovrstna telesna dejavnost zelo koristna in ste zato dobrodošli med nas vsak delovnik med 7,30 in 8.uro na zelenici za zdravstvenim domom, v primeru dežja pa vadimo v »Srečevališču« v KS Limbuš.
Pridite, poglejte, poskusite in se nam pridružite. Več nas bo, lepše bo. Dobrodošli!

Z dovoljenjem predsednika DU Li-Pe zapisal Janez Karničnik  

                    februarja 2019                                           transparent-prapor-avgust 2019                                     avgusta 2019

 IMG 9681e     20190813 074512e     20190813 074353e

ŠAHOVSKA SEKCIJA

Napisal: Janez Karničnik on . Posted in Novice

V počastitev krajevnega praznika KS Limbuš – Pekre je šahovska sekcija organizirala tradicionalni turnir.

Sodelovale so ekipe DU CENTER in DU LI – PE po dve ekipi.

Po zaključku turnirja je sledilo prijetno šahovsko druženje.

V juniju 2019 je bilo organizirano izbirno tekmovanje – kvalifikacije za državno prvenstvo.

Premočno je zmagala šahovska sekcija DU Tabor, katera se je uvrstila naprej. Naša sekcija se je z borbeno udeležbo uvrstila na peto mesto.

                                                                                                                                                                          Vodja ŠS DU LI – PE

                                                                                                                                                                              Ivan Šalamon

 

     IMG 0630 2   IMG 0637 2

JUBILANTKE -PEVKE SPOMINČICE

Napisal: Janez Karničnik on . Posted in Novice

PEVKE LJUDSKIH PESMI »SPOMINČICE« PRI DU Li-Pe PREJEMNICE MALE PLAKETE KS LIMBUŠ

DU Limbuš-Pekre je bilo ustanovljeno leta 1985 in kot prva sekcija v društvu je bil Ročnodelski krožek. Ob delu je spontano prihajalo do petja ljudskih pesmi. Porodila se je želja po nastopanju na Občnem zboru društva in ob drugih priložnosti. Kot njihov prvi javni nastop se šteje leta 1988 in tako je Ročnodelski krožek z pevkami ljudskih pesmi v letu 2018 slavil 30. obletnico svojega delovanja, letos pa slavijo pevke ljudskih pesmi »Spominčice« 30 let samostojnega nastopanja.

 Pevke Spominčice 2 a

                                                                                          plaketa b

 

Zbor je vodilo kar nekaj pevovodij od Debenakove, Žgajnerjeve, Ramšakove, Oničeve in sedaj ge. Čontale. V zboru redno nastopa 15 pevk in harmonikar. So daleč najbolj prepoznavne pevke, ki s svojo ljudsko pesmijo razveseljujejo starejše krajane, sodelujejo pri komemoraciji, adventnem prižigu luči, na občnih zborih v kraju in izven njega, kot na primer na Prešernovi proslavi in občinskih proslavah. Nastopile so tudi v Cankarjevem domu, v partnerski Mislinji, na avstrijskem Koroškem in še bi lahko naštevali, saj jim že zmanjkuje časa za nove pesmi. Težko bi našteli, kje še niso nastopale.

Prepričani smo, da so naše pevke ljudskih pesmi »Spominčice zelo prepoznavne in s svojo lepo slovensko pesmijo popestrijo dogajanja v Limbušu in širši domovini. Naj omenimo, da imajo med svojimi pevkami tudi 88-letnici, ki pojeta med njimi že trideset let

Za tako bogato delo jim KS Limbuš podeljuje MALO PLAKETO.

ANKICA ONIČ - ČASTNA KRAJANKA

Napisal: Janez Karničnik on . Posted in Novice

ANKICA ONIČ – ČASTNA KRAJANKA KS LIMBUŠ

Svet Krajevne skupnosti Limbuš je na osnovi Pravilnika o priznanjih in predloga Komisije za priznanja na svoji seji dne 25. aprila 2019 sprejel sklep, s katerim imenuje ANKICO ONIČ za častno krajanko Krajevne skupnosti Limbuš z naslednjo utemeljitvijo:

ANKICA ONIČ je v vlogi krajanke Limbuša, članice Rdečega križa Limbuš in Društva upokojencev Limbuš-Pekre, vsestranske strokovne sodelavke na področju skrbi za ostarele in bolne, nosilke projekta »Starejši za starejše za boljšo kakovost življenja doma« na krajevnem nivoju, v Zgornje Podravski zvezi DU Maribor in pri ZDUS, kjer je prejela Malo plaketo za delovanje v projektu »Starejši za starejše« pri Zvezi upokojencev Slovenije, Malo plaketo KS Limbuš, Malo plaketo pri PZDU Maribor in najvišje priznanje Diploma v matičnem društvu. Je zavzeta organizatorka zdravstvenih meritev, svetovanja in posredovanja v akutnih socialnih primerih ter organizatorka pomoči pomoči potrebnim.

                                                 Anka Onič 8 aa


V svojem več kot 40-letnem aktivnem in vsestranskem delovanju v kraju in izven njega, je s skupino prostovoljk, ki jih vodi, kraju in širši družbeni skupnosti doprinesla velik prispevek pri razvoju in izvedbi skrbi za ostarele in bolne, še posebej v okviru programa Zveze društev upokojencev Slovenije »Starejši za starejše«, ki ga je Evropski parlament leta 2017 nagradil z nagrado "Državljan Evrope".

Zelo aktivna je tudi na kulturnem področju, saj je dolgo vodila pevke Spominčice, kjer še danes poje. Kot pevka sodeluje pri Mešanem pevskem zboru Društva upokojencev Limbuša in Peker, ki z nastopi v kraju in izven njega promovira domači kraj Limbuš, je članica v Komisiji za zdravstveno varstvo in duševno zdravje pri PZDU in ZDUS v Ljubljani.

Je krajanka, ki se je z delom posvečala starejšim in bolnim, hvaležni smo ji za opravljeno delo in ji podeljujemo PRIZNANJE ČASTNA KRAJANKA .